Tømmermænd, migræne eller bare hovedpine?
Dunken i baghovedet, trykken for tindingerne og borende smerter er hovedpinens varemærke.

Det kan være, du fik et glas vin for meget i går? Det kan også være, du har den almindelige spændingshovedpine. Måske har du en vedvarende og kronisk hovedpine som f. eks migræne. Ligegyldigt hvad dine symptomer er, vil vi i denne artikel forsøge at gøre dig en smule klogere på din hovedpine.
Hvad er hovedpine?
“8 ud af 10 har haft hovedpine i løbet af det sidste år” skriver Christina Rostrup Kruuse, Læge.
Det skyldes, at følelsen af smerte ikke kommer fra hjernevævet. Hjernevævet har nemlig ikke nerveceller der er i stand til at registrere smerte.
Følelsen af smerte kommer derimod fra de nervetråde der løber langs de store blodkar i hjernen og hjernens hindesystem. Disse nervetråde udspringer fra kranienerven Trigeminus der også registrerer berøring i ansigt og pande. Når nervetrådene aktiveres, udvides eller irriteres, får vi hovedpine. Grunden til at det kan føles som om smerten ligger i panden eller baghovedet er altså den måde, blodkarrene ligger fordelt i hjernen.
Er der forskel på hovedpine?
- De primære hovedpiner foregår inde i selve hovedet og kan f. eks være migræne eller spændingshovedpine. Her er hovedpinen en sygdom i sig selv. Der findes ca. 8-10 forskellige primære hovedpiner.
- Ved sekundære hovedpiner er hovedpinen kun et symptom på andre sygdomme eller tilstande, som f. eks bihulebetændelse, ørepine, tandpine osv. Der løber nemlig også smertetråde op til hovedet fra tænderne, ørerne og øjnene. Der findes måske 950-1000 sekundære typer af hovedpine. F.eks.
- Forkølelse, influenza eller bihulebetændelse.
- Meningitis
- Blødning i hjenen som ved hjerneblødning eller aneurisme.
- Tandpine eller smerte fra kæbe/kæbeled.
- Anstregnelse af øjnene eller grøn stær.
- Forhøjet blodtryk.
- Hjernesvulst.
- Skader til hovedet (hjernerystelse)
- Abstinenser fra alkohol eller andre rusmidler (gælder også cigaretter, kaffe mm.)
- Overforbrug af smertestillende/hovedpine medicin og andre former for medikamenter.
- Med mere…
Når man har fundet ud af, hvilken type hovedpine man har, kan man undersøge hovedpinens karakter. Det gør man ved at undersøge sygehistorien og se på symptomer/kendetegn. Typisk vil hovedpinen f. eks være situationsbestemt for patienter med sekundær hovedpine. Dvs. at patienterne får hovedpine i forbindelse med en eller anden aktivitet eller behandling, f. eks oplever personer med dårlige nyrer typisk hovedpine i forbindelse med dialysebehandlingen.
De to suverænt mest udbredte typer af hovedpine er imidlertid de primære hovedpiner migræne og spændingshovedpine (læs vores artikel om spændingshovedpine og migræne her).
Det skal selvfølgeligt nævnes at hvis du har været ude for nogen form for uheld og oplever akut eller vedvarende hovedpine, kan det være du har fået en hjernerystelse. Det er desværre ofte undervurderet, når man slår hovedet, og har du fået hjernerystelse er det meget vigtigt at du holder dig i ro.
Hvad forårsager hovedpine?
Derudover ved man, at bl.a. stress og søvnmangel, foruden overdrevent medicinforbrug, dårlige arbejdsstillinger og -indeklima, kan øge risikoen for at udvikle hovedpine. Dehydrering er desuden en velkendt årsag til hovedpine (dette er bl.a. en af årsagerne til, at du får tømmermænd, eftersom alkohol virker vanddrivende).
Der findes desuden mange teorier om, at hovedpine skyldes forskellige madvarer som chokolade, citrusfrugter, ost osv. Særligt har rødvinen stået for skud som den store hovedpine-synder, hvilket har fået mange rødvinselskende personer til at kaste sig over sulfitfri vin i stedet.
Videnskaben har desuden svært ved at forstå, hvorfor fødevarer o.l. skulle forårsage hovedpine. Derfor er det enormt svært at finde ud af, om der er hold i disse påstande. F. eks har man lavet videnskabelige forsøg, hvor man har fundet, at fødevarer har stor betydning og vice versa. Et andet studie har også fundet at lyse alkoholiske drikke, som f. eks vodka giver færre tømmermænd end mørke drikke, som f. eks rødvin eller rom. Angiveligt fordi mørke drikke indeholder flere stoffer, f. eks fuselolier eller andre alkoholer som metanol, sammenlignet med lysere drikke. Som sagt er det imidlertid svært at konkludere ret meget, fordi det virker som om der er meget store forskelle i resultaterne.
Mange klienter, der lider af migræne eller ofte har hovedpine, læser sig derfor frem til lister af fødevarer, som de bør holde sig fra, men her bør man netop huske på, at der er store individuelle forskelle. I stedet bør man selv eksperimentere sig frem til, hvilke fødevarer/drikkevarer der giver en hovedpine, før man helt giver afkald på dem. Det er jo f. eks ærgerligt ikke at spise chokolade hele sit liv, fordi man har læst sig frem til, at det kan give hovedpine, hvis det i virkeligheden overhovedet ikke påvirker vedkommende.
Kan jeg gøre noget for at slippe af med min hovedpine?
Generelt kan det anbefales at være i væskebalance, at få tilstrækkeligt med søvn, dyrke motion, samt at undgå for megen stress, hvis du gerne vil forebygge hovedpineanfald. Du kan måske prøve forskellige afspændingsteknikker, som f. eks meditation eller massage, hvis du er meget stresset eller sover dårligt. Som sagt er dog meget forskelligt, hvad der hjælper. Nogle personer kan have brug for øget fysisk aktivitet og motion, mens andre kan have brug for hvile og afspænding.
Hvis du har hyppige hovedpiner, skal du imidlertid søge lægehjælp. Af og til har man flere forskellige hovedpiner på forskellige tidspunkter, og du kan derfor have brug for forskellige typer behandling.
Kilder:
www.videnskab.dk
www.sundhed.dk
Skrevet af
GOD KROP - BARTHOLINSGADE 15 - 1356 KØBENHAVN K - Tlf.: 22 66 99 05 - kontakt@godkrop.dk
Kontor adresse Birkedalsvej 2, 4791 Borre Cvr 35230963