Gravid massage, er det godt ?

·

·

Der er mange meninger, men er du gravid ser vi ingen grund til at du ikke skal kunne nyde massage under normal graviditet.

Vi glæder os til at tage godt imod dig og til at give din krop den pleje du har brug for. Har du fået lyst til at prøve massage under din graviditet, så kan du læse mere om gravidmassage her!

Efter en samtale med en massør, der ikke ville massere gravide de første 12 uger, bestemte jeg mig for endnu engang at undersøge påstandene om, at gravide ikke kan tåle massage.

Der er mange holdninger til hvornår gravide må masseres, men vores konklusion er, at alle gravide kan tåle at få massage, ved mindre der er stærke kontraindikationer.  Gravid massage skal selvfølgeligt tilpasses den gravides krop, men tages der hensyn, kan alle have gavn af massage uden at frygte.

Jeg har altid rådført mig med jordemødre, fysioterapeuter og læger, men denne gang tænkte jeg ville trække på netværket.  Heriblandt tæller min dygtige kusine Anne-Sofie, som udover at være uddannet jordemor også er uddannet massør. Anne-Sofie arbejder blandt andet som jordemor på Danmarks største fødeafdeling samt i Norge.

Anne-Sofie ville gerne hjælpe og spurgte videre ud i hendes netværk, om der var nogen, der havde noget at sige om, hvornår gravide må eller ikke må masseres. Her er et direkte uddrag fra Dialogen med de kloge kvinder til spørgsmålet om der er perioder i graviditeten, hvor der ikke bør gives massage.

Belinda Glumsøe Mistry

Jeg er ret sikker på det ikke passer. Man må få massage hele sin graviditet, også på lænden. Til gengæld har et studie vist at hård træning inden uge 12 øger abortrisiko en anelse!! Det er der heldigvis mange af os som holder os fra;)

Anne Vilhjalmsson Agersnap

Sikke noget sludder. Alle disse moderne ammestuehistorier om, hvad gravide må og ikke må. Hvis vi ser ud over vores egen overbeskyttende næsetip, skuer ud over hele kloden, er der ammestuehistorier i omløb alle steder, de er bare forskellige.

Undskyld at jeg ikke tror på alt det vrøvl gravide udsættes for og som er ganske uden den så omtalte evidens. Alternative behandlere/doulaer udtaler sig ofte med stor vægt om ting, de ikke ved noget om.

Janne

Jeg er ret sikker på at det er samme forholdsregel, som der gælder for mange andre ting:

HOT-yoga: yogalærere undervises i at fortælle de gravide at de ikke må dyrke HOT-yoga. Ikke fordi der er belæg for noget, men fordi at, hvis kvinden går hen og aborterer (hvilket der jo er en væsentlig risiko for inden uge 12, så kan læreren (eller yogaformen) ikke stilles til ansvar.

(At vi så alle kan blive enige om at HOTyoga ikke nødvendigvis er en særlig god ide når man er gravid i det hele taget er jo en anden diskussion)

Infrarød sauna: samme princip; man har ikke dokumenteret nogle risici, men man løber ikke risikoen at nogle skulle risikere at beskylde den for abort ellers misdannelser.

Massage: jeg tænker i TCM baner, og aner ikke noget om gravid massage. Men umiddelbart tænker jeg at man ikke masserer på lænden omkring BL 33-34, da man jo mener det er direkte livmoderregulerende/vefremmende, inden uge 37 …

Jeg går ud fra at det gælder alle uanset om de er før eller efter uge 12..

(Men risikoen for abort før er da en del større og kan godt se ræson i at passe på sig selv/sit ry/profession).

Uden at slå hovedet på blokken, og hvis ikke hun (massøren Rasmus havde en diskussion med) har studier, der viser andet, tænker jeg det er sandsynligt, at det kan være årsagen til udmeldingen.

Et lidt langt input (uden studier det modviser noget), med tanker om hvad jeg møder “ude på den anden side, hvor ikke-jordemødre oplæres i at varetage og rådgive gravide…

Anne

Ingen evidens herfra. Men jeg tænker at den gravide krop skal have omsorg og kærlighed. Det er da indbegrebet af massage. Hvis jeg selv var gravid ville jeg måske hoppe over en thaimassage, hvor der bliver stået på ryggen af mig.

Men jeg har svært ved at forstå hvis kroppen ikke skulle have godt af berøring – det er på en måde imod alt hvad jeg ellers tænker om den gravide krop, oxytocin og velvære i graviditet.

Men jeg kan godt forstå Jannes tanke om at risikoen jo alt andet lige er større og hvis hun tilfældigvis skulle abortere dagen efter kan det være surt som behandler – selvom jeg ikke forestiller mig nogen sammenhæng.

Katharina

Tænker også mest på, at det siges for, at behandlerne ikke kan stilles til ansvar.

Rikke Ege

Helt enig med jer andre.

Sammenligner det lidt med vaskeanvisningen i tøjet, hvor der skrives 30 grader omkring tøj, der sagtens tåler 40-60 (..ok måske en spøjs sammenligning )

Lotte

Hej Anne-Sofie, sikken noget vrøvl, knus

Anne-Sofie

Tak, hvor er I gode! Jeg giver ordene videre (og blev selv klogere). Jordemødrene har talt. – Jeg ville heller ikke selv skippe en massage før uge 12. Tværtimod, ville jeg nok nuppe en ekstra. Knus til jer!

Konklusion på gravid massage.

Det var så hvad jordemødrene havde at sige om, hvorvidt gravide må få massage igennem hele graviditeten eller ej. Jeg håber det var brugbart.
Der er altså umiddelbart ikke noget, der taler imod massage under graviditeten. Men der skal selvfølgeligt tages ekstra forholdsregler, hvis der er komplikationer eller historik med ufrivillig abort hos den gravide.
Her er et link til endnu en jordemor har at sige om massage til gravide https://min-mave.dk/artikel/familie/massage-hele-graviditeten.html

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.