behandling af musearm

MUSEARM

Vil slippe af med smerterne i armen?

Musearm er en folkesygdom

Musearm er en lidelse rigtig mange danskere har døjet med eller døjer med lige nu.

Har du smerter i arm, håndled eller skulder, har du måske fået en museskade. Vi hjælper dig med at finde ud af om du lider af musearm,  og give dig mulige løsninger og råd til forebyggelse. Her får du et overblik over symptomer.

Hvad er en musearm – og hvorfor opstår det?

Da musearm ikke er en ’rigtig’ diagnose, kan lidelsen være svær at afdække præcist. Det bliver ikke nemmere af, at betegnelsen dækker over smerter i såvel nakke, skulder, overarm, underarm, håndled og fingre. Der kan opstå smerter samtidigt alle steder, på skiftende tidspunkter eller kun i ét eller få af områderne. Fælles for dem er dog at smerten fremprovokeres af langvarig stillesiddende arbejde ved f.eks. en computer eller brug af mobiltelefon og tablet.Musearm

Oftest vil det vise sig som en betændelsestilstand i muskel eller sene eller som en afklemning af en nerve.

Symptomer på musearm:

 • Træthed i hånd og arm
 • Stivhed i skulderled, albueled eller håndled
 • Nedsat grebsfunktion
 • Sovende fornemmelser
 • Ømhed ved berøring af musklerne i underarm og hånd
 • Ondt i nakken, skulder, albue eller håndled

Hvordan opstår musearm?

Grunden til at musearmen opstår er ofte, at når vi arbejder med computer, og den tilhørende mus, så vil underarmen og især håndleddet indtage positioner, der afviger kraftigt fra normalstillingen. Over længere perioder ad gangen vil det påvirke de omkringliggende strukturer og udsætte dem for stress. Det vil f.eks. kunne påvirke den nerve, der løber ned midt på underarmen, og nerven vil muligvis kunne komme i klemme. Hvis den gør det, vil det kunne skabe fornemmelser, som føles, ligesom når dine tær ’sover’.

Desuden ses det meget ofte, at der opstår opspændthed i musklerne, hvilket over tid er med til at skabe/øge smerter.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles oftest hos egen læge. Det er nemt at stille diagnosen, da sammenhængen mellem symptombillede og arbejdsfunktion er relativt klar.

Hvordan behandles musearm – og hvad kan jeg selv gøre?

En af de helt store synder i forbindelse med at musearm opstår, er forkert arbejdsstilling samt forkert indstilling af kontorartikler, såsom borde, stole, computerskærm(e).

Derfor kan det på det stærkeste anbefales at rådføre sig med en, der beskæftiger sig med ergonomi, da vedkommende kan hjælpe med korrekt indstilling af f.eks. dit bord.

Derudover kan massage og udspænding, evt. i en kombination, hjælpe med at løsne op for nogle af de spændinger, der opstår i forbindelse med at have en dårlig arbejdsstilling. Det er vigtigt, at du tager en dialog med din fysioterapeut/massør om, hvordan du sidder på arbejdet, så han/hun har en idé om, hvor ’fejlen’ præcist ligger og derved mest effektivt kan afhjælpe dine problemer.

Hvis det ikke er muligt at komme i kontakt med en, der kan hjælpe med ergonomien, så er her nogle få ting du kan prøve at rette ind:

 • Placér en form for støtte under dit håndled på den arm du bruger musen med
 • Sæt markør hastigheden på din mus op, så du ikke skal bevæge musen så meget
 • Opsæt musen til at du kun skal klikke én gang for at den automatisk dobbeltklikker
 • Forsøg med nye arbejdsstillinger – hvis der er mulighed for hæve/sænkebord, så arbejd stående flere gange om dagen
 • Husk at bevæge dig – stil din printer væk fra bordet, tag trappen til toilettet osv.
 • Forsøg at have så meget af dine underarme oppe på bordet som muligt, så der ikke dit håndled ikke skal bære armens vægt
 • Indstil skærmens højde. Det skal være sådan, at når du sidder med ret ryg og kigger lige ud, så skal du kigge på den allerøverste del af din skærm

Hvordan behandler vi? Og hvordan kan sportsmassage hjælpe?

Da der ofte er tale om overbelastet og stram muskulatur, kan massage i mange tilfælde være en god hjælp. Dels ved at smidiggøre og løsne væv, men noget tyder på, at de hormoner, der bliver frigivet under massagen, kan have en positiv effekt.

Vi bruger tværgående massage af især fleksorer/ekstensorer i underarm samt tryk på triggerpunkter (ofte omkring skuldre). Desuden har flere klienter god hjælp fra akupunktur.

Det kan ofte hjælpe muskler til at slappe af at bruge tryk på muskeltenen, imens musklen kontraheres/ekstenderes.

Også stræk af bindevæv kan være en hjælp.

Begge dele er noget, du selv kan gøre i en vis grad.

Som nævnt kan du også vælge at få hjælp til arbejdsstillinger mm. Det kan fx være en ergonom der hjælper med musearm som her .

behandling af musearm

Hvor mange lider af syndromet musearm?

Omkring 30-35% af alle der over længere tid arbejder foran en computer vil opleve en eller flere elementer af musearm. Symptomerne kan dog også opstå af andre årsager, da det er en overbelastning, der typisk starter symptomet, og overbelastninger kan opstå på mange måder. Husk, det ofte er de vedvarende bevægelser, der giver skader i det lange løb.

Hvis du har spørgsmål til musearm og vores behandling, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.