KRAMPER I BENET

Muskel kramper i benet – Smertefulde og trælse.

Måske har du set en fodboldspiller, der mod slutningen af en kamp har fået krampe og ligger på ryggen med det ene ben strakt lige op i luften, mens en behjælpelig med- eller modspiller presser benet tilbage. Men kramper opstår ikke kun som følge af store fysiske anstrengelser.

De fleste har prøvet at vågne om natten med krampe i et ben, hvor en muskel har trukket sig sammen og medfører smerte, der fortager sig langsomt, efterhånden som du får musklen til at slappe af og løsne sig.

I begge tilfælde er der tale om, at en muskel har trukket sig ufrivilligt og hårdt sammen, men årsagerne kan altså være forskellige.

Hvad er muskelkramper?

Den præcise årsag til muskelkramper kender vi ikke, men det er kendetegnende, at de opstår i muskulatur, der er blevet udsat for en unormal eller uhensigtsmæssig stimulering.

Musklen trækker sig ufrivilligt, pludseligt og hårdt sammen. Muskelspændingen bliver ved og giver en stikkende smerte og følelsen af, at musklen har låst sig fast og skal have hjælp til at slappe af igen.

Hvornår opstår muskelkramper?

  • I de fleste tilfælde opstår muskelkramper i udtrættet muskulatur. Kombinationen af utilstrækkelig form og for høj fysisk belastning kan forårsage kramper hos både eliteidrætsmanden og motionisten. Træning og god form udelukker altså ikke risikoen for kramper, hvis den fysiske anstrengelse, man kaster sig ud i, er større, end den fysiske form kan bære.
  • Væsketab (dehydrering) og tab af salt (natriumklorid) er en anden typisk medvirkende årsag til kramper. Salt er med til at sikre, at muskler trækker sig hensigtsmæssigt sammen, og underskud på væske- og saltbalancen øger risikoen for, at nervesignalerne bliver uregelmæssige, således at musklerne trækker sig pludseligt og ukontrolleret sammen.
  • Det vurderes også, at utilstrækkelig udspænding kan være medvirkende til muskelkramper.
  • Hvorvidt tab af mineraler også kan forårsage kramper, er endnu ikke fuldt videnskabeligt belyst. Det er minimalt, hvad vi mister af mineraler som magnesium, kalcium, kalium og elektrolytter, når vi sveder, men det menes, at fysisk aktivitet kan medføre en forskydning af mineralerne i kroppen, og dette kan have betydning for, om der opstår krampe.

Hvad kan du selv gøre for at forebygge muskelkramper?

  • God fysisk form er den bedste forebyggelse af muskelkramper. Jo stærkere dine muskler er, desto mere modstandsdygtige er de over for overanstrengelse, der kan medføre kramper.
  • Varm grundigt op inden træning, og husk at strække ud, så musklerne både er opvarmede og smidige.
  • Træn med måde. Øg kun træningen gradvist, så din krop kan følge med, og musklerne kan nå at tilpasse sig den nye belastning. Træner du pludseligt længere eller mere intensivt end normalt, øger du risikoen for at udtrætte dine muskler og få muskelkramper.
  • Giv din krop og dine muskler tid til at resitituere ordentligt efter træning.
  • Husk at indtage væske og mineraler i hensigtsmæssige mængder i forhold til den fysiske anstrengelse, du giver dig i kast med. Løber du meget langt eller i høj varme, kan det være nødvendigt at indtage ekstra mineraler, men normalt kan mineralbalancen sikres med en sportsdrik, der kombinerer vand, kulhydrater og mineraler.
  • Tøj og sko må ikke stramme, men skal sidde behageligt, så du sikrer en ordentlig blodtilførsel rundt i kroppen under træningen.

Hvordan kan kramper i benet behandles?

  • Instinktivt reagerer vi ofte med selv at massere en muskel ramt af krampe, og massage er sammen med udstrækning da også den mest effektive måde til at afhjælpe krampe og få musklen til at slappe af. Målrettet, forebyggende massage af muskler, du benytter meget i din træning, kan modvirke fremtidige kramper.
  • Nedkøling med is kan stoppe krampen, når den opstår, og lindre smerten ved stærke muskelkramper.
  • Hvile af musklen giver også lindring. Men er krampen kortvarig, og du vælger at fortsætte sin træning, er det vigtigt at indtage ekstra væske og salt for at forebygge en gentagelse.
  • Varme. Varmt vand i karbad eller under brus kan også hjælpe musklen til at slappe af.

Kan muskelkramper være symptom på anden sygdom?

Ja, nogle muskelkramper opstår ikke som følge af unormal stimulering af muskler, men kan væresymptomer på anden sygdom eller mangel. Søg derfor læge, hvis du rammes ofte eller regelmæssigt af muskelkramper, som du ikke kan forbinde med stor fysisk anstrengelse eller for eksempel en uhensigtsmæssig sovestilling.

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.