skabelon side

Springerknæ

Hvad er et springerknæ – og hvorfor opstår det?

I vores sidste artikel kiggede vi nærmere på løberknæet. Nu er det igen tid til en artikel og denne gang kigger vi på en lidelse som ligger i samme nabolag, men så alligevel er noget andet. Denne gang kigger vi på ” springerknæ ”.

Springerknæ kan oftest indeles i 4 faser.

  1. I første fase vil du mærke begyndende smerter ved træningsophør.
  2. I anden fase vil du mærke smerter under træning – evt. allerede fra starten af træningen.
  3. I tredje fase vil du mærke smerten såvel under træning som i hvile.
  4. I sidste fase vil der opstå en hel eller delvis overrivning af din knæskalssene.

Så for at opsummere, så ses springerknæet oftest i sportsgrene der involvere spring (håndbold, basketball, vollyball m.m.) og spark (fodbold, kampsport m.m.)

Men det kan selvfølgeligt også opstå ved andre overbelastninger. For højt gear og for lav saddelhøjde på cyklen kan f.eks. også udløse springerknæ.

Symptomer på springerknæ.

  • Smerter ved bevægelse eller berøring af knæskalssenen, oftest lige under den nederste spids på knæskallen.
  • Smerte ved løb/gang ned ad bakke eller trappe.

Hvor mange lider af syndromet springerknæ?

Der findes ingen decideret opgørelse over for mange der rammes af springerknæ.

Hvordan stilles diagnosen?

Der er i dette tilfælde tale om en såkaldt ’klinisk diagnose’, hvilket betyder at diagnosen kan stilles af såvel læger, fysioterapeuter og andre sundhedsprofessionelle. Diagnosen stilles på baggrund af typiske symptomer og specielle test af lår og knæ. I tvivlstilfælde kan området med fordel ultralydsscannes for at få indblik i hvad der skaber smerten.

Hvordan kan springerknæ behandles – hvad kan du selv gøre?

Hvis springerknæet er i fase 1-3, vil der behandles med aflastning og smertedæmpning samt senere genoptræning og forebyggelses træning.

Udstrækning af lårets muskulatur.

Ligesom med andre tilstande hvor der er betændelse tilstede, så er det vigtigt at vi ikke bare kører på med træningen, men at der tages forbehold for skaden og knæet får godt med hvile. Der anbefales aldrig totalt træningsophør, men lyt til kroppen og reagér herefter. Der kan evt. suppleres med NSAID for at nedsætte betændelsen – men husk altid at snakke med din læge, før en behandling med NSAID igangsættes.