
Forebyggelse og Helberedelse af Springerknæ
Lær hvad der kan gøres hvis du har fået springerknæ!
Hvad er springerknæ – og hvorfor opstår det?
Ligesom med løberknæet, så skal der en smule anatomi til, for at forstå springerknæ. Vores store lårmuskel, også kaldet quadriceps, består af 4 muskler. Alle disse muskler løber hen over lårbenet og hæfter sig på den øverste del af knæskallen.
For at der skabes forbindelse mellem øverste og nederste del af knæskallen, findes der en sene der løber over knæet og hæfter på den øverste del af skinnebenet. Funktionen af denne sene er at overføre kraften, som vi kan lave med lårmuskulaturen, når vi strækker benet.
Når vi igennem sport laver en masse gentagende bevægelser, så belaster vi vores muskler, sener og led. Når vi kigger på springerknæet, så taler vi om at der opstår en betændelsestilstand i knæskalssenen, som beskrevet ovenfor. Betændelsen opstår på grund af små bristninger i senen, som skabes over tid ved gentagende bevægelser som hop og spark, hvor der udvikles enorm kraft henover vores knæ.

Springerknæ kan oftest indeles i 4 faser.
- I første fase vil du mærke begyndende smerter ved træningsophør.
- I anden fase vil du mærke smerter under træning – evt. allerede fra starten af træningen.
- I tredje fase vil du mærke smerten såvel under træning som i hvile.
- I sidste fase vil der opstå en hel eller delvis overrivning af din knæskalssene.
Så for at opsummere, så ses springerknæet oftest i sportsgrene der involvere spring (håndbold, basketball, vollyball m.m.) og spark (fodbold, kampsport m.m.)
Men det kan selvfølgeligt også opstå ved andre overbelastninger. For højt gear og for lav saddelhøjde på cyklen kan f.eks. også udløse springerknæ.
Symptomer på springerknæ.
Hvordan kan springerknæ behandles – hvad kan du selv gøre?
Hvis springerknæet er i fase 1-3, vil der behandles med aflastning og smertedæmpning samt senere genoptræning og forebyggelses træning.
Udstrækning af lårets muskulatur.
Ligesom med andre tilstande hvor der er betændelse tilstede, så er det vigtigt at vi ikke bare kører på med træningen, men at der tages forbehold for skaden og knæet får godt med hvile. Der anbefales aldrig totalt træningsophør, men lyt til kroppen og reagér herefter. Der kan evt. suppleres med NSAID for at nedsætte betændelsen – men husk altid at snakke med din læge, før en behandling med NSAID igangsættes.
Behandling af springerknæet:
i forbindelse med smertedæmpende behandling af springerknæ, synes der at være god effekt af massage af lårets muskulatur, senen samt udspænding heraf. Vi bruger især sportsmassage med tværgående massage samt triggerpunktsbehandling af lårmuskulaturen. Er det mere akutte smerter kan disse forsøges at dæmpes med is.
I forbindelse med genoptræning og den forebyggende træning er det rigtig vigtigt at få udspændt den store lårmuskel. Derudover kan det anbefales at træne alternative sportsgrene under genoptræningen. Her kunne svømning og cykling i lavt gear være ideer. Der bør aldrig være smerter forbundet med din (genop)træning og derfor er det rigtig vigtigt at du lytter til din krop.

Skrevet af
Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.