TENNISALBUE

Har du smerter i arm eller albue? Så lad os hjælpe dig.

Hvad er en tennisalbue?

Har du ondt i underarmen, især på ydersiden? Så er der en god chance for at du lider af tennisalbue. I denne artikel vil vi kigge på et syndrom som rammer mange danskere hvert år. . Herunder vil vi komme igennem de vigtigste informationer omkring tennisalbuen, hvad du kan gøre ved det samt hvordan det behandles.

Tennisalbue, eller en lateral epikondylit som det også kaldes, er en smertefuld betændelsestilstand. Betændelsen sidder omkring ydersiden af albuen, der hvor muskel senen hæfter fast i albueknoglen (i de fleste tilfælde vil der være tale om extensor carpi radialis brevis).

Hvorfor får man en ’tennis-albue’?

Det er en hyppig lidelse for folk der til dagligt bruger armene meget i forbindelse med job (f.eks. tømrer, kokke, slagtere m.m.) eller fritidsaktiviteter (tennis eller anden ketcher sport, malere m.m.) og der er derfor tale om en ’overuse’ skade, altså fremkommer det ved et for stort/forkert brug af netop den ovenstående muskel.

Behandling af tennisalbue med triggerpunktsmassage

Symptomer på tennisalbue.

De fleste symptomer vil udvikle sig over tid, fra en let irritation ved kraftige spændinger i underarmen for over tid at udvikle sig til en konstant smerte. Da der er tale om et ’overuse’ syndrom, vil der altså ikke kunne associeres en decideret skade/hændelse til smerterne. De mest iøjnefaldende symptomer på tennisalbue er:

  • Dit greb er blevet svagt/svagere end normalt.
  • Smerter/ubehag ved håndtryk med en anden person
  • Smerter/ubehag ved at bære f.eks. indkøbsposer
  • Smerter eller en brændende fornemmelse på ydersiden af din albue.

Symptomerne er listet i tilfældig rækkefølge, da det kan varierer fra person til person hvordan syndromet kommer til udtryk.

Hvor mange lider af tennisalbue?

Det forventes at ca. 2% af den voksne befolkning i Danmark rammes af tennis-albue. Grunden til at det kaldes tennis-albue, er at det forventes at ca. 50% af tennisspillere over 30år vil rammes af syndromet.

Hvordan stilles diagnosen?

Der er i dette tilfælde tale om en såkaldt ’klinisk diagnose’, hvilket betyder at diagnosen kan stilles af såvel læger, fysioterapeuter og andre sundhedsprofessionelle. Diagnosen stilles på baggrund af typiske symptomer og specielle test af underarmen. Der bruges ikke røntgen, da der ikke vil kunne ses nogle ændringer herpå.

Hvordan kan tennisalbue behandles?

95-98% af alle tilfælde af tennis-albue kan behandles uden kirurgisk indgreb, hvorfor vi i denne artikel vil have fokus på manuel delen af behandlingen – som også altid vil være det første behandlingsregime du som patient vil møde, uanset sværhedsgraden af din tennisalbue.

Det er vigtigt at sige at der ikke kun er én ting, der kan gøres, for at behandle tennis-albue. Det er vigtigt at kigge på flere parametre så som:

Hvile: Restituerer du nok imellem dine træninger? Det er vigtigt at du giver dine muskler min. 24 timers hvile, når du har været ude og træne. Så spiller du ofte – evt. kombineret med et job hvor underarmsmusklerne er ekstra udsat, er det vigtigt at du nedbringer til træning til et niveau din krop kan tåle.

Derudover vil hvile være det første der skal til i behandlingen for din tennis-albue. Det er umuligt at sætte en tidsramme, da det igen er individuelt hvordan forskellige hvor slemt personer rammes, men forvent minimum 2-4 ugers total pause fra din sport.

Fysioterapi: En fysioterapeut vil kunne hjælpe dig med relevante genoptræningsøvelser samt hjælpe dig med at forebygge at skaden kommer tilbage på et senere tidspunkt. Her er en god øvelse til genoptræning af tennisalbue, men der skal dog sættes helt op til 3 måneder af.

Massage: I mange tilfælde vil der med massage kunne opnås en god effekt. Der vil i dette tilfælde være tale om en dybdegående tværmassage, som i korte træk betyder at en massør vil arbejde med at strække dine underarmsmuskler godt igennem. Desuden bruges der triggerpunktsmassage, som er en behandling ved tryk på bestemte punkter i det bløde væv.

Advarsel: Det kan fremkomme ubehageligt og smertefuldt under behandlingen, men efterfølgende vil smerten aftage til et lavere niveau end det du kom med.

Akupunktur: Kan for nogle være et rigtigt godt supplement til behandlingen med massage, men det er meget forskelligt fra person til person hvor meget det hjælper.

Udstyrstjek: Er tennis-albuen fremkommet via fysisk aktivitet, så er det vigtigt at kigge på om udstyret er korrekt til dig.

  • Bruger du korrekt udstyr?
  • Er udstyret ’fittet’ netop til dig?
  • Er din ketcher for stor?
  • Er strengene spændt for hårdt op?
  • og andre parametre er vigtige at kigge på.

Medicin: Din læge vil kunne udskrive en recept på en NSAID-kur (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug), hvor du over 6-10 dage får piller som Ibroprofen, som hjælper med at dæmpe betændelsestilstande i kroppen. Det kan være med til at tage smerterne og være gavnligt i forbindelse med et genoptræningsforløb.

I slemme tilfælde vil din læge også kunne give en injektion af et steroid direkte i musklen, for at afhjælpe smerten.

Vi anbefaler dog at du lige giver din krop en chance for at hele selv på en naturlig måde, evt ved massage og hvile.

Jeg håber dette indblik har været med til at bringe klarhed over ’tennis-albue’ problematikkerne og at du er blevet klogere på hvorvidt du lider af det.

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.