TRIGGERPUNKTMASSAGE

Hvad er triggerpunktmassage?

Det er ikke for sarte sjæle da det godt kan gøre lidt nas, men har du smerter i forvejen er det det hele værd når du efter massagen kan mærke at triggerpunktmassagen har hjulpet.

Triggerpunktmassage er en af vores effektive massageteknikker og af vores mange forskellige massageteknikker er en af de mest effektive metoder til behandling af specifikke smertetilstande triggerpunktsmassage.

Hvad er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt er et punkt i en muskel som kan blive meget ømt når det er aktivt.  Der kan endog være strålende smerter i og udfra området.

Triggerpunktet er aktivt når der er en ubalance, skade eller anden problematik i et givent område.

Har du en ubalance i form af en skade eller overspændte muskler vil der typisk være aktive triggerpunkter.

Når du får triggerpunktmassage vil du kunne mærke at du er overraskende øm i små lokale punkter når massøren trykker, og er det et område med mange spændinger er der tit strålende smerter.

Et af de typiske triggerpunkter vi bruger ligger i muskulaturen på bagsiden af skulderbladet.  Når vi behandler der, hvilket vi fx. gør når en klient har frossen skulder, kan det være rigtigt ømt. Du vil formodentligt kunne mærke det trække helt ud til fingerspidserne eller forsiden af skulderen.

behandling af skuldersmerter med triggerpunktmassage
triggerpunktmassage af tennisalbue

Hvordan foregår triggerpunktmassage?

Når vi behandler et triggerpunkt med massage, foregår det ved at massøren laver et tryk direkte på det ømme punkt. Trykket holdes i 10-20 sekunder, men der kan også laves flere kortere tryk. Denne behandling udløser blandt andet nogle hormoner lokalt i musklen, som er med til at smertelindre og få musklen til at slappe af. En afslappet muskel fungerer bedre, og du undgår de følgevirkninger, der kan komme i andre dele af kroppen.

Vi giver ikke triggerpunktmassage uden at bruge andre teknikker, selvom triggerpunktsbehandling rent faktisk ofte kan bruges alene til specifikke problemer. Oftest supplerer vi med fysiurgisk sportsmassage og i visse tilfælde akupunktur.

Hvad kan triggerpunktmassage hjælpe på?

Triggerpunktsmassage er ofte en effektiv behandlingsform når der er kroniske problemer.  Her er lidt ekselmpler på nogle af de symptomer og lidelser hvor triggerpunktsmassage kan hjælpe.

I benene kan behandling af triggerpunkter hjælpe ved:

  • Løberknæ, Skinnebensbetændelse, Springerknæ, Iskias smerter

I armene

  • Musearm, Tennisalbue, Golfalbue, Seneskedehindebetændelse, Fingre der sover og føleforstyrrelser.

Ved smerter i ryg og skuldre:

  • Lændesmerter, frossen skulder, Nakke og hoved, Hold i nakken, Hovedpine og Spændte kæber.
triggerpunkt behandling af knæsmerter
triggerpunktmassage af iskiassmerter

Hvordan virker triggerpunktmassage?

Teorien bag triggerpunktsmassage er at man ved tryk / behandling af triggerpunkterne, gør kroppen opmærksom på at der er et problem i det behandlede område.  Har du et kronisk skade /smertetilstand som f.eks. skinnebensbetændelse, kan kroppen have brug for at blive “mindet på” at der er et problem der skal helbredes.

En anden effekt ved triggerpunkstbehandlingen er at der udløses smertelindrende hormoner, som ud over at få muskulaturen til at slappe af, og dæmper smerterne.  Det kræver dog først at du kan udstå de ømfindige tryk på triggerpunkterne.

Triggerpunktsmassagen indgår typisk som en del af sportsmassage, omend vi arbejder mere med triggerpunkterne når der er et specifikt problem.  Her kan du læse mere om kurser i triggerpunktmassage.

Skrevet af Rasmus Ramskov