udstrækning efter træning

Udstrækning

·

·

Udstrækning, virker/virker ikke… VIRKER!

Jeg har sagt det før og jeg siger det igen. Udstrækning VIRKER! Men på hvad, hvornår og hvorfor?  Her kan du læse om nogle af mine iagtagelser.

Jeg oplever igen og igen at nye massage-klienter kommer med smerter og problemer, der i de fleste tilfælde kunne have været undgået med udstrækning.  Fælles for mange af dem, når jeg spørger hvorfor de ikke strækker ud fx. ifb. med sport, er at de har HØRT at udstrækning ikke hjælper. Ofte er det endda undervisere, hvor de træner, der har sagt dette til dem.

Jeg mener dette er en myte.  Jeg har ledt længe efter artikler, der beskriver udstrækning, og det eneste jeg er noget frem til er, at der på et tidspunkt er blevet lavet en undersøgelse, der viser at det ikke beviseligt virker på restitution. Det er der dog mange andre kilder der er uenige i.  Dette er så blevet taget til sig af mange, som at det er lige meget med udstrækning.

udstrækning af ben

Forskellige fordele ved udstrækning.

For det meste vil du have en bedre kropslig følelse når du ikke er spændt og stram i muskler og sener. Det kan give ubehag på mange måder.

Mange af de skader og smertetilstande jeg ser når jeg behandler hænger sammen med spændt og stram muskulatur, bindevæv og sener. En af de aller typiske skader er hold- og ondt i ryggen.  Tit er det fodboldspillere (nok de mest dovne hvad udstrækning angår) og dem der træner meget løft/squat, især fra crossfit, da man typisk presser sig selv til det yderste hele tiden.

Du skal forestille dig at hele din krop er forbundet på kryds og tværs af forskelligt væv. Hele bagsiden er for eksempel forbundet fra hælene og om til pande, af bindevæv, muskler og sener.  En meget stram akillessene eller baglår kan i sidste ende være med til at give problemer længere oppe på kroppen.

Hvorfor gider vi ikke strække ud?

Det er der skam også nogle der gør.  Faktisk kan man næsten blive afhængig af det hvis man først får gjort det til en god vane.

Mange lader sig bremse fordi de har hørt at man skal bruge en masse tid på de forskellige områder. Det KAN også tage lang tid at strække hele kroppen, men jeg har et lille tip som jeg gerne vil give videre;)

ET MINUT udstrækning om morgenen og aftenen kan gøre en kæmpe forskel.

Prøv at gøre det til en vane at komme ned og nå tæerne hvergang du har været i bad, at strække balderne når du alligevel ligger i sengen osv. Min oplevelse er at et kort stræk hjælper uendeligt meget mere end intet stræk.

Er du endnu ikke overbevist? Så læs mere om hvorfor og hvordan udstrækning hjælper her!

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.