20% RABAT PÅ MASSAGE!

Få rabat på massage hos Lars i morgen fredag 24/5.
Book online og skriv "fredagsrabat" i noten til massøren når du booker. Betal i klinikken efter massagen.

hold i nakken

SLIP AF MED HOLD I NAKKEN

Har du hold i nakken, er der hjælp at få!

Det kan ødelægge en ellers god dag, når nakkemusklerne strammer til, det gør ondt, og du dårligt kan bevæge hovedet.  Hos God Krop har vi stor erfaring med at løsne op for stivhed og immobilitet i nakken med massage!

Vil du have hjælp med det samme, kan du booke tid til sportsmassage hos God Krop.

massage hos god krop

Hold i nakken kan opstå af flere årsager

Pludseligt opstået skade
Forkert arbejds- eller  sovestilling
Træk og kulde
Spændinger opbygget over længere tid
Slidgigt og piskesmæld
Overanstrengelse, f.eks. i forbindelse med træning
Stress eller manglende kropsfornemmelse

Forebyg og kurer hold i nakken

Har du fået hold i nakken? Så er det vigtigt, at du finder ud af, om det er en skade, sygdom eller blot spændinger i muskulaturen, der forårsager symptomerne. Er det meget slemt, eller er det noget du tit døjer med, kan det være en ide at opsøge en læge, før du beslutter dig for en behandling. Hvis vi ser bort fra muligheden for, at du har en skade, der skal hele, kronisk sygdom eller anden lidelse, så må det nødvendigvis være spændte muskler, der er den primære årsag til dit nakkehold.

Her er mine favoritter at være opmærksom på når jeg har hold i nakken

Ro og hvile

Når du har hold i nakken, er det bedste råd, at du slapper af, hvis du kan. Sørg for at være godt pakket ind og lad være med at gøre ting, der er med til at forværre eller forlænge dit hold i nakken. Min absolutte favoritkur er at få lov at ligge en halv time og blive nusset kærligt i nakken. Det handler om at få musklerne til at slappe af igen og god omsorg, der får dig til at slappe af, er tit NUMBER ONE!

Massage

Alt efter hvad årsagen er, kan det være enten dybdegående sportsmassage og triggerpunktsmassage, der skal til. Andre gange er en blidere mere afslappende wellnessmassage at foretrække. Har du almindelige nakke-/skulderspændinger og affaldsstofophobninger, vælger du sportsmassage, og er det slidgigt eller stress, kan du vælge den blidere wellnessmassage og bindevævsmassageedpiner.

Varme (kulde) udefra

Selv nyder jeg at bruge en varmelampe, kornpude eller en varm bruser til at varme vævet op. Jeg synes ikke, det er helt så effektivt, som når man selv skaber varmen indefra, men alt tæller med. Nogle gange kan det have en god effekt at skifte imellem varme og kulde.  Sauna er også helt fantastisk men ikke altid ved hånden.

Varmecreme

Der findes mange typer. Jeg vil ikke anbefale medicinindustriens “vidunderprodukter”, som indeholder NSAID-præparater. Der er ingen grund til at fylde kroppen med mere skidt end godt er. Derimod er der mange, der nyder gammeldags tigerbalsam, og selv er jeg ret vild med vores heatlotion med aloe vera. Effekten og måden de forskellige produkter virker på varierer, da nogle lader til at sætte god gang i blodcirkulation og derved giver varme, og andre virker ved at have en “brændende” effekt på huden, hvilket er lindrende på anden måde.

Øvelser og bevægelse

En rigtigt god måde at få muskulaturen løsnet og varm på er ved at lave lidt træning. Det skal ikke være for hårdt, men aktivere muskulatur i skuldre, øvre ryg samt nakke. Det kan være boksetræning med 50-70% intensitet, øvelser med elastik, eller rolig yoga og afspænding. Hvis du styrketræner, er det vigtigt, det ikke er med så meget belastning, at du spænder op i Trapezius og nakke. Det samme gælder ved løb. Løb kan være godt mod hold i nakken, men hvis du hører til dem, der spænder op i skuldrene, når du løber, kan det ikke anbefales

Sov og lig ordentligt

Det er vigtigt at sove ordentligt om natten. Ligger du i en dårlig stilling med ryg, nakke og hoved, er der stor sandsynlighed for at vågne med hold i nakken. Du bør også undgå træk, da det kan give stive ømme muskler.

Jeg kan varmt anbefale en god hovedpude. Hvis du vil have noget rigtigt godt kan du købe en hovedpude med gode anmeldelser fra THENAP! Der er også typisk god mulighed for rabat.

Sådan behandler vi hold i nakken!

Når vi masserer for hold i nakken, arbejder vi i dybden med den muskulatur, der er spændt op. Massagen skaber god varme, blodcirkulation og smidighed i vævet, og lindrer på smerterne. Når du så begynder at have mere bevægelse uden at spænde, er du godt på vej.

Triggerpunktsmassagen hjælper rigtigt godt mod hold i nakken. Når triggerpunkterne bliver behandlet, har det en god effekt på de områder, der er involveret.

Som du kan se på billedet, går der mange nerver til og fra nakken, og det er derfor vigtigt at få løsnet op for den muskulatur, der klemmer på nerverne.

Når vi behandler hold i nakken, handler det i lige så høj grad om at massere den omkringliggende muskulatur, som det gælder om at massere selve nakken.

Forebyg og kurer hold i nakken?

Jeg vil til enhver tid anbefale at du forebygger frem for at skulle behandles. Har du først fået et rigtigt nakkehold, kan der desværre ofte gå flere dage, også selvom du får behandling og følger ovenstående råd. Derfor er det er altid bedst at forebygge. Med tiden lærer vi alle værdien af at have en god kropsbevidsthed og lægge mærke til vores krops signaler før det er for sent.

Massage virker ofte med det samme, men måske får du blot lidt mere bevægelighed, da det ofte er kroppen selv, der skal have ro til at få nakken på plads igen. Men jeg lover vi vil gøre vores bedste til at fjerne smerter og stivhed i nakken.

Virker kiropraktik?

Ja, i nogle tilfælde. Men vi anbefaler generelt ikke kiropraktik som kur mod hold i nakken. Det kan give en hurtig lindring, men hvis dit nakkehold er opstået pga. spændt muskulatur, så er det ikke særligt nænsomt for kroppen at få nakken rykket på plads, uden muskulaturen bliver løsnet ordentligt op.

Vi har desværre også oplevet, at der er nogle kiropraktorer, der ikke sætter sig ind i, hvorfor dit nakkehold er opstået, inden de rykker led på plads.  Få evt. massage INDEN kiropraktor, da din muskulatur i det mindste da vil være blødgjort.

Mærker vi noget usædvanligt, knoglemæssige skævheder eller andet der taler for at blive undersøgt, kan vi dog godt finde på at anbefale en tur til kiropraktor eller fysioterapeut.

Hos os kan du bestille tid til massage som behandling mod nakkesmerter. Vores massør Lars kan især anbefales, da hans dybdegående massage og triggerpunktsbehandling allerede har hjulpet mange klienter med nakkespændinger.

Rasmus Ramskov Massør og kropsterapeut

Skrevet af

Rasmus Ramskov

Udd. massør & Kropsterapeut og ejer af God Krop og In2Nature. Krop, sundhed og psykologi har altid været af stor interesse for mig. Jeg er RAB godkendt, uddannet sportsmassør hos sportseducation.dk, Innowell.dk, DDZ og Axelsons. Fritiden går med natur, hav og sejlads.